Un libro es un fragmento de silencio en manos del lector.

Aquel que escribe calla.

Aquel que lee no rompe el silencio.

PASCAL QUIGNARD

Si quieres recibir información sobre nuestros títulos, suscríbete a nuestro boletín aquí.

  1. "'El caníbal', de John Hawkes" · Daniel Bossio (BCNCultura.cat) -
  2. 17 de Septiembre de 2012
  1. El caníbal, de
  2. John Hawkes

Una aventura tan surrealista com sorprenent (...) Una novel·la que captiva des de les primeres frases. (...) Profètica, imaginativa i excitant.
· · ·

La sinopsi d’El caníbal, obra fundacional de la literatura postmodernista nord-americana del singular i experimental John Hawkes (Stanford, 1925 – Providence, 1998), és el marc ideal per situar al lector dins d’una aventura tan surrealista com sorprenent. Personatges derrotats que es mouen en la penombra de la perdició i l’anul·lació existencial, en el desassosseg de les runes que s’acumulen en una localització devastada i sense rumb, una població que fantasmeja, una ciutat enderrocada, un zeitgeist atemorit, vençut i desconfiat, són alguns dels ingredients que tenyeixen la novel·la d’un escriptor que s’endinsa en l’Alemanya post-nazi, sense caure en estereotips, però sí suggerint qüestions pròpies del tarannà d’un país, que segons l’opinió del mateix Hawkes (així ho va dir en el seu moment), deixa entreveure tendències totalitàries. Sense entrar en polèmiques, ni tan sols recordant el moment-estafa que viu l’Europa actual i quina és la veu principal, Hawkes embarca el lector en una trama discontinua, addictiva i imprevisible, on el subtext passa a ser el que realment importa. Els fets es van succeint, acumulant, i la linealitat de la història resulta tan desconcertant com magnètica. El desconsol, desencís i foscor, que fan recordar a Berlin Alexanderplatz (concretament a Döblin) que s’amaga darrera dels diferents protagonistes inunda una novel·la que captiva des de les primeres frases.

Un edifici situat enmig del carbonitzat paisatge de la ciutat serveix com a metàfora dels estrats socials que conviuen i que intenten promoure una Nova Alemanya, que lluita contra l’exèrcit invasor, encarnat per una mena de motorista fantasma que recorre la ciutat periòdicament. El líder de la reconstrucció del país, Zizendorf és el narrador omnipresent de l’obra, i és el cap visible dels compatriotes que volen reconquerir la ciutat. Zizendorf és un dels inquilins del sanatori, on també hi trobem el duc, amb el seu fill androgin, Jutta. Stella Snow, o més ben dit, Madame Snow és la propietària d’aquest edifici-pensió, d’on sorgeixen gran part dels personatges; distingida senyora, de passat aristocràtic, vinguda a menys com el seu país, resultant ser un dels personatges que fan d’aquesta novel·la sòrdida, simbòlica i crítica amb una condició humana que encara no ha sabut assumir, precisament, la seva condició, per tal d’aprendre i evolucionar d’acord a un equilibri entre la intel·lectualitat, la racionalitat, la passió i l’emoció per ser, esdevenir i compartir.

Un escenari derruït, una ciutat que havia perdut del tot la seva distinció i identitat, uns personatges oblidats i cegats per un patriotisme infantil i temerari, uns fantasmes abandonats i resignats, que poden ser soldats vius, morts o supervivents de les dues guerres, una narració que dóna salts temporals, anant des de la Gran Guerra fins el final de la Segona Guerra Mundial, elements descriptius com una boira espesa, una pols cegadora, un manicomi, nens pertorbadors i malaltissos, El caníbal és una profètica, imaginativa i excitant novel·la de tints hiper-gòtics que narra el sense-sentit grandiloqüènt i demagògic d’una Nació esborrada del mapa i que anhela, no sense engany, i amb orgull i rancúnia, renéixer com un Au Fènix. Un autor que es situa a la generació de John Barth, i que ha estat referenciat com un imprescindible pel mateix (Ooh la la) per Thomas Pynchon, John Hawkes, crea, finalment, per damunt de tot, una experiència literària que s’ha de llegir com a tal, defugint de qualsevol etiqueta política: ell parla de la humanitat, i què millor que fer-ho en una ciutat devastada habitada per un poble dessolat?

Leer en [BCNCultura.cat]

Envía a un amigo


Aviso Legal

Libros del silencio

Castillejos 352, Bajo - 08025 Barcelona Tel: +34 | 934766919 - Fax: +34 | 934591026 - [email protected]