Un libro es un fragmento de silencio en manos del lector.

Aquel que escribe calla.

Aquel que lee no rompe el silencio.

PASCAL QUIGNARD

Si quieres recibir información sobre nuestros títulos, suscríbete a nuestro boletín aquí.

  1. "Huwelijk zonder man" · Rop Zoutberg (NOS) -
  2. 19 de Marzo de 2010
  1. Elisa y Marcela, de
  2. Narciso de Gabriel

Beluister de [radio-reportage

De trouwfoto van Marcela en Mario is uit 1901. Het stel liet de foto na de inzegening van hun huwelijk in A Coruña maken. Ze zijn opvallend in het zwart gekleed. Maar als je beter kijkt ontdek je dat Mario, rechts op de foto, een vrouw is. De pastoor heeft niet goed gekeken. In zijn kerk zijn zojuist twee vrouwen getrouwd. Mario heet in werkelijkheid Elisa.

Het huwelijk tussen de twee vrouwen was hun grote triomf. Marcela en Elisa wilden niets liever dan hun relatie normaliseren, vertelt historicus Narciso de Gabriel, die een boek over ze schreef. Ze dachten door Elisa als man te verkleden onopvallend als stel hun leven te leiden. Er speelde iets mee: Marcela was zwanger. Door te trouwen konden ze zich tegenover de buitenwereld als gezin presenteren.

Maar het liep allemaal anders.

Snel ontdekten ze in het dorpje waar Marcela als onderwijzeres werkte dat haar man Mario toch echt een vrouw was. De roddels werden geruchten, en de geruchten groeiden uit tot een smeuïg schandaal. “Huwelijk zonder man”, kopte een krant al spoedig. “Schandaal in A Coruña!”, riep een ander tijdschrift. En binnen een week sprak heel Spanje over Marcela en Elisa. De pers verdubbelde de oplage.

Ook de politie zat de vrouwen inmiddels op de hielen. Ze vluchtten naar Portugal, naar de havenstad Oporto. Daar werden ze aangehouden en in het gevangenis gezet. Elisa bleef volhouden dat ze Mario heet, artsen werden op de zaak gezet. Uit hun onderzoek kwam het onvermijdelijke. Mario was een vrouw.

Op de dag van Driekoningen in 1902 baarde Marcela een dochter. Met dat nieuws verdríevoudigen de kranten hun oplage.

Het spoor van de twee vrouwen en hun kind raakt uiteindelijk zoek in Argentinië. Daar trokken ze naar toe, vooral om vergeten te worden. En op een of andere manier slaagden ze daar in. Historicus De Gabriel kon in Buenos Aires geen spoor meer van ze vinden.

El País publiceerde afgelopen week een grote reportage over Marcela en Elisa. Daarna belden wel drie filmmakers op om het verhaal van de vrouwen te verfilmen, vertelt me de uitgever. In Galicië, waar ze trouwden, willen ze een straat naar de twee vernoemen.

Het burgerlijk wetboek werd in 2005 voor homo’s en lesbiënnes geopend. Daarna trouwden in Spanje ruim tweeduizend vrouwen met elkaar. Maar niemand wist dat er twee pioniers waren.

[WebLog Madrid] · Rop Zoutberg

Envía a un amigo


Aviso Legal

Libros del silencio

Castillejos 352, Bajo - 08025 Barcelona Tel: +34 | 934766919 - Fax: +34 | 934591026 - [email protected]